Therapiehond

Jimmy

Jimmy is een therapiehond en een waardevolle aanvulling op onze interventies bij Pink&Petrol. Jimmy wordt ingezet bij behandelingen van diverse klachten zoals piekeren, slaapproblemen, somberheid/ depressie, vermoeidheid/ burn-out, stress, angst/ paniekaanvallen en mensen die te maken hebben gehad met ingrijpende gebeurtenissen/ trauma. 

Fysiologische effecten

De fysiologische effecten van de aanwezigheid van een therapiehond bij behandelingen zijn bloeddruk-, hartslag- en stressverlagend. Het oxytocine (het knuffelhormoon) en serotonine (het gelukshormoon) niveau in je lijf verhoogd juist. Oxytocine zorgt voor een meer ontspannen gevoel in je lichaam en spieren. Hoe meer serotonine je lichaam produceert, hoe meer jij een dieper gevoel van tevredenheid, voldaanheid en gelukzaligheid ervaart. Hierdoor neemt de stresstolerantie toe, verbetert je stemming en vermindert de afgifte van cortisol, het stresshormoon.

Jimmy therapiehond psycholoog PinkPetrol

Voordelen, ervaringsleren en effectiviteit

Een hond oordeelt niet, is aaibaar en nodigt uit tot interactie. Dit helpt om snel over drempels heen te stappen en het vergroot de veiligheid voor jou in de therapie. Het werken met de hond werkt als een sociale katalysator en verhoogt je motivatie, omdat er een ‘fun’factor bij komt. Hierdoor verhoogt je concentratie en kan je je focus langer vasthouden. Een hond breekt het ijs en biedt goede afleiding, vooral wanneer je direct contact lastig vindt. Ook het oefenen met nieuw gedrag wordt minder confronterend wanneer dit samen met een hond gebeurd.

Het inzetten van de hond bij depressieve klachten, angstproblemen en PTSS, vergroot je motivatie, want samen voel je je sterker en kun je de pijn beter (ver)dragen. Alle zintuigen worden gestimuleerd, waardoor je meer bewustwording creëert in je omgeving, je in het hier en nu kunt blijven en fysiek contact (met de hond) mogelijk is en wordt.

Een hond reageert primair en direct op lichaamstaal en emoties van mensen. Door te kijken naar jouw gedrag en het gedrag, de feedback van de hond, legt de therapiehond pijnpunten of patronen bloot. Dit wordt het ‘spiegeleffect’ genoemd. De hond maakt iets met zijn gedrag inzichtelijk wat voor jou waardevol kan zijn. Oefenen met nieuw gedrag wordt op deze manier laagdrempelig en effectief gemaakt. Werken met een hond betekent dan ook ervaringsleren.
Om met therapiehonden (Animal Assisted Therapy (AAT)) te kunnen en mogen werken is goedkeuring vereist waardoor de hond in het AAI Kwaliteits Register opgenomen wordt. Dit kwaliteitsregister geeft een overzicht van gekwalificeerde opleiders en aanbieders AAI (zie ook https://aairegister.nl). Jimmy is gekeurd en voldoet aan alle eisen.
Doelgebieden waar de therapiehond-behandelingen het meest effectief zijn gebleken, zijn gericht op:

  • Zelfeffectiviteit: leren je capaciteiten te ontwikkelen, waaronder het vermogen om jezelf te beschermen en je eigen veiligheid te waarborgen
  • Gehechtheid en relatie: kennis opdoen over gezondere vormen van relaties
  • Zelfregulatie en autonomie: leren omgaan met je eigen emotionele reacties en daaraan gerelateerde gedragingen en daarbij de vrijheid voelen om eigen keuzes te kunnen en mogen maken
  • Het bevorderen van het lichamelijke, sociale, emotionele en/ of cognitieve functioneren van mensen.
  • Verbetering van de sociale vaardigheden
  • Verbetering van de relatievaardigheden
  • Vergroting van zelfvertrouwen
  • Het stimuleren van het delen van gevoelens
  • Het versterken van vertrouwen in de therapeutische omgeving
  • Het faciliteren van gevoelens van veiligheid in de therapeutische omgeving

Behandeltraject

Na aanmelding volgt een intakegesprek en kijken we of de behandeling met therapiehond de best passende hulp is voor jou op dat moment. Elk traject is op maat gemaakt. De therapievorm met hond is geschikt voor mensen die baat hebben bij een ervaringsgerichte aanpak of waarbij aanvullende ondersteuning binnen de reguliere behandeling wenselijk is.

Naast de inzet van Jimmy de therapiehond, maken we ook gebruik van onder andere de Emotionally Focused Therapy, systemisch werk en andere lichaamsgerichte interventies. Bij Pink&Petrol ligt de nadruk sterk op je emotionele binnenwereld en van daaruit weer leren verbinding maken met jezelf, je hoofd en lichaam en anderen. Onze aanpak is erop gericht om de regie over je eigen leven te herstellen en je autonomie te versterken, wat leidt tot nieuwe toekomstperspectieven. We kijken met jou naar wat er bij jou van binnen gebeurd, waar jij telkens maar weer in vastloopt en hoe je daar weer meer grip op kunt krijgen. Wij werken met jou aan doelen die voor jou haalbaar zijn en waar je verlangen ligt. Wij streven ernaar om het grotere geheel te begrijpen en onderliggende terugkerende patronen en thema’s bloot te leggen.

38195c9e 49ab 4f2b a62e 6ae3fcc91b65 1

Voorwaarden

Je zal veranderingsbereid moeten zijn voor deelname aan behandeling met therapiehond. Je hebt liefdevol en met respect om te gaan met de hond waarbij er uiteraard met jou gekeken wordt wat voor jou prettig voelt. Ook dien je in staat te zijn om twee wekelijks of soms wel wekelijks de therapielocatie in Maarssen te bezoeken.

Wees welkom

Denk jij dat Jimmy jou kan ondersteunen bij de problemen waar je tegen aan loopt? Voel jij dat Jimmy jou kan helpen in jouw proces van het zoeken naar de patronen waar je in vast loopt? Of wil je gewoon onder goede begeleiding starten met een therapie waarbij je ervaringsgericht gaat leren, neem dan met ons contact op. Wij willen je helpen je weer fijner in je vel te doen voelen.

Individueel

art depicting human head with emotion depression m 2022 11 09 04 52 13 utc scaled 1

Aanhoudende spanningen, onrust, druk en stress in het dagelijks leven?

15.png

Paniek, schuld-en/ of schaamtegevoel? Gedachten die blijven hangen?

7 1

Verdrietig, hopeloos, somber, piekeren?
Geen zin of energie meer?

symbolic mental health matches 2022 11 02 19 10 52 utc scaled 1

Last van mentale,emotionele en fysieke overbelasting in je leven?

Ouders, kind, ziekte, handicap

Kind met een handicap of beperking?
Hoe om te gaan met de impact?

Ingrijpende gebeurtenisse

Levensveranderende ervaring meegemaakt die te vaak je dag negatief beïnvloedt?

Uitgebreid behandeld aanbod