Intake & behandeling

Hoe ziet een gemiddeld traject eruit bij relatietherapie?

Stap 1
Aanmelding

Je meldt je aan via ons contactformulier, per e-mail of door te bellen. Binnen een werkdag wordt er contact met je opgenomen voor het maken van een afspraak voor het intakegesprek. We sturen je een bevestiging van de afspraak met een aanmeldformulier waarin je je hulpvraag mag verwoorden, een korte vragenlijst die ons richting geeft met betrekking tot je klachten en onze Algemene Voorwaarden. Het intakegesprek vindt binnen twee weken plaats.

stap 2
Intakegesprek

n het intakegesprek bekijken we samen waar je tegenaan loopt. We kijken op welke levensgebieden de klachten zich vooral voordoen en nemen een voorschotje op diverse levensthema’s die steeds lijken terug te keren. We kijken naar jouw manier van het in contact zijn met anderen, je manier van hulp vragen en hoe jij er op kan vertrouwen dat anderen er voor je zijn. We onderzoeken hoe het logisch is dat je doet zoals je doet. Als de klik er wederzijds is om met elkaar en de problemen te kunnen werken, maken we vervolgafspraken

Stap 3
Adviesgesprek

We maken een behandelaanpak op basis van het intakegesprek en de vragenlijsten en dit plan bespreken we kort in de tweede sessie. Het plan wordt aangepast daar waar nodig en indien akkoord, starten we de behandeling.

Stap 4
De behandeling

Samen kijken we welke aanpak het beste bij jouw behoefte aansluit. Te denken valt aan EFIT oftewel Emotionally Focused Individual Therapy, systemisch werken, maar we kunnen ook oplossingsgericht werken, volgens de Acceptance and Commitment Therapy (ACT) je begeleiden en/ of runningtherapie aanbieden.

Stap 5
Emotionally Focused Individual Therapy

EFIT is een professionele therapie waarbij we jou helpen om je bewust te worden van je interne patronen die je gevangen houden. We kijken naar je verlangens en je angsten en de manieren waarop je jezelf beschermt om met die angsten om te gaan. We geven inzicht in hoe jouw zelfbescherming werkt en hoe het je tegenwerkt. We zoomen in op belangrijke events.
We vragen je naar je innerlijke belevingswereld en onderzoeken of je met een andere blik naar jezelf en je impactmakende levensgebeurtenissen kan kijken. We laten je afstappen van je oude strategieën zodat je met hoop, vertrouwen en nieuwe manieren van omgaan met situaties, je leven verder kan leiden.

Stap 6
Verloop van gesprekken

Gedurende de gesprekken werken we graag middels de EFT-cirkel gedrag en emoties uit. Hierin wordt zichtbaar wat je doet als iemand te dichtbij komt of jou pijn doet. Die pijn en/ of spanningen gaan we onderzoeken en ervaren.
We nemen je mee in het emotionele veld dat vaak ten grondslag ligt aan die pijn, maar die er vroeger als kind mogelijk niet kon of mocht zijn. We kijken wat jouw coping mechanismen en overlevingsmanieren zijn waardoor jij je staande hebt kunnen houden. We kijken naar wat jij jezelf hebt geleerd door wat je hebt meegemaakt en maken inzichtelijk dat deze manieren van omgaan logisch waren en misschien nu niet meer altijd nodig zijn. Je ervaart in de gesprekken waar je de pijn of spanningen voelt en waar jouw grenzen liggen. We leren je hoe je jouw gevoel en jouw behoeften bespreekbaar kan maken ondanks dat dat moeilijk is. Het kwetsbaar durven zijn en jezelf laten zien is het belangrijkste middel om weer verbinding te kunnen maken met jezelf en de ander.

Stap 7
Tussentijdse evaluatie

Na ongeveer vijf gesprekken zal er een evaluatiemoment zijn. Samen kijken we hoe het gaat, wat je uit de gesprekken haalt, wat het oplevert en wat goed voelt en wat niet. We kijken naar waar we staan in je hulpvraag. We beoordelen of we nog steeds toewerken naar de gestelde doelen. We slijpen deze bij, stemmen af op jouw behoeften en kijken wat er verder nodig is.

Stap 8
Afronding

Ten slotte inventariseren we wat je geleerd hebt en wat je meeneemt in je toekomst. We hebben overzicht in wat voor jou werkt en wat niet. Je hebt weer leren te vertrouwen op jezelf. Je weet hoe je jouw onderliggende pijn kunt benoemen waarbij je de ander ook kunt blijven zien en horen.
Je durft te vragen om hulp, zonder je daarbij schuldig te voelen of denkt tot last te zijn. Vaak voel je hierdoor weer in verbinding met jezelf en met anderen. Als jij voelt dat je er weer bent, dan zijn wij niet meer nodig en kunnen we je alleen maar het allerbeste wensen!