Stress

Spanningsopbouw

Stress is een natuurlijke reactie van ons lichaam op uitdagende of bedreigende situaties. Het helpt je om goed op te letten en snel te reageren. Het zorgt ervoor dat we ons kunnen aanpassen aan de omstandigheden en het kan ons helpen om beter te presteren. Je spieren raken aangespannen, je ademhaling wordt sneller en je bloeddruk gaat omhoog om te kunnen handelen. Het geven van een presentatie, de dagen voordat je op vakantie gaat, wachten op een uitslag, zijn momenten die stress kunnen opleveren. Dat is normaal voor vele mensen. Als deze momenten voorbij zijn, verdwijnt de spanning ook vaak.

Symptomen

Echter, wanneer we continu onder druk staan, zoals bij een langdurig ziekbed van een familielid, een te hoge werkdruk of wanneer er te lang te veel van je gevraagd wordt, kan stress schadelijk worden voor ons lichaam en onze geest. Dit kan leiden tot stressklachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn, prikkelbaarheid, concentratieproblemen, slaapproblemen en zelfs angst- en depressieve gevoelens.

Het kan soms moeilijk zijn om te erkennen dat de stress je te veel wordt en dat het tijd is om hulp te zoeken. Vaak wijten we stress aan de situatie en wachten we totdat deze ‘fase’ weer voorbij is. Maar als je gewend bent om alles zelf op te lossen, het heel goed gedaan moet worden, je vindt dat je bezig moet blijven, je moeilijk ‘nee’ kan zeggen en wil dat anderen je aardig vinden, dan worden de klachten niet minder, zelfs als de situatie zich zou oplossen. En soms houdt de situatie niet op, of dient zich weer iets anders aan. Een veel gehoord gevoel hierbij is dat je een ander niet tot last wilt zijn of het lastig vindt om hulp te vragen. Het lijkt dan ‘makkelijker’ om over je eigen grenzen heen te gaan om de ander niet teleur te stellen.

art depicting human head with emotion depression m 2022 11 09 04 52 13 utc scaled 1

Begeleidingstraject

Stressklachten zijn belangrijk om serieus te nemen. Wij zijn psychologen binnen Leidsche Rijn en willen graag samen met jou kijken waar jouw invloed zit en hoe jij grip kan krijgen op de situatie en op jezelf. We maken een plan met stapjes op jouw tempo waarin niet alles tegelijk aangepakt hoeft te worden. We kijken wat werkt en waar het al een beetje beter gaat en wat dan de volgende stap kan zijn. We kijken naar jouw onderliggende patronen waardoor het misschien lastig is (geworden) om hulp of om steun te vragen. Wat maakt dat je het gevoel hebt dat je het zelf moet doen? Wat maakt het logisch dat je anderen niet mag ‘belasten’? Jij weet het beste wat jou gaat helpen en wij begeleiden jou in het komen tot het voelen van de knelpunten en de oplossingen om het prettiger te krijgen voor jezelf.

Wees welkom

We nodigen je graag uit om contact met ons op te nemen voor een kennismaking om te ontdekken hoe we jou kunnen helpen om weer lekker in het leven te staan, met spanningen die normaal zijn en zonder overmatige stress.

Individueel

art depicting human head with emotion depression m 2022 11 09 04 52 13 utc scaled 1

Aanhoudende spanningen, onrust, druk en stress in het dagelijks leven?

15.png

Paniek, schuld-en/ of schaamtegevoel? Gedachten die blijven hangen?

7 1

Verdrietig, hopeloos, somber, piekeren?
Geen zin of energie meer?

symbolic mental health matches 2022 11 02 19 10 52 utc scaled 1

Last van mentale,emotionele en fysieke overbelasting in je leven?

Ouders, kind, ziekte, handicap

Kind met een handicap of beperking?
Hoe om te gaan met de impact?

Ingrijpende gebeurtenisse

Levensveranderende ervaring meegemaakt die te vaak je dag negatief beïnvloedt?

Uitgebreid behandeld aanbod