Burn-out

Uitgeput

Burn-out is een mentale, emotionele en fysieke uitputting die optreedt als gevolg van langdurige stress en overbelasting op bijvoorbeeld het werk of andere terugkomende taken in je leven (bijvoorbeeld mantelzorger zijn).

Bij overbelastingsklachten of burn-outklachten wil je graag alle ballen hoog houden, niemand teleurstellen en vooral doorgaan. Vaak heb je gedachten als ‘ik stel me aan, anderen kunnen dit toch ook, ik heb gewoon nog even door te zetten’, terwijl je je aan de andere kant doodmoe voelt en niets anders wilt dan rust.

Burnout gerelateerde klachten kunnen zich op verschillende manieren uiten, zoals verminderde interesse en motivatie voor werk of je dagelijkse taken, gevoelens van uitputting en een verminderd vermogen om professioneel en persoonlijk te functioneren.

Overprikkeling kan zich ook uiten door overgevoelig te worden voor drukte en geluiden, emotioneel zijn of woedeaanvallen. Ook relatie-uitdagingen zijn vaak de gehoorde problemen. Je neiging kan zijn om besluiteloos te worden en over je eigen grenzen heen te blijven gaan totdat je lijf je inhaalt. Lichamelijke klachten als slaapproblemen, hoofd-, rug- en/of schouderpijn, hoge bloeddruk zijn het gevolg.

Rust

Samen met jou gaan we kijken naar wat er nodig is om eerst weer tot rust te komen. We helpen je om uit je overlevingsstand (waaronder doorgaan uit schuldgevoel) te komen en weer te voelen wat jij nodig hebt. Hierbij is stoppen met datgene wat je deed, doorgaans de eerste stap.

Door uit te rusten, even niets te hoeven, je overmatig gevoelde verantwoordelijkheden terug te brengen tot de proportie die ze hebben, kom je in de uitrustfase. We kijken wat je plezier kan brengen, waar jij van opleeft, hoe jouw batterij zich weer kan opladen. Deze fase is het lastigst en soms heel frustrerend, omdat je moet ontwennen van de hele dag ‘aan’ staan.

Herstel

symbolic mental health matches 2022 11 02 19 10 52 utc scaled 1

In de herstelfase gaan we op zoek naar de tekenen die er zijn geweest en de logische redenen waarom jij jezelf voorbij bent gelopen. Wij maken je bewust van je eigen (stress)signalen zodat je deze vanaf nu op tijd opmerkt. We gaan dieper in op wat jouw acties en het niet handelen voor goede redenen hebben gehad. We kijken naar wat jou dit heeft oplevert en heeft gekost. 

We onderzoeken welke onderliggende gedachten en emoties je hebt die je wel of juist niet wil denken en voelen, zoals: ‘ik ben nodig, ik ben onmisbaar’ wat leidt tot een gevoel van iets bereiken. Of je gedachten: ‘ik moet door, anders zien mensen dat ik niets doe’, waardoor het gevoel van falen naar boven komt. We bekijken wat je hebt te doen om je spanningsniveau weer te laten dalen. In deze fase kan je snel vooruitgang boeken, omdat jij voor jezelf leert zorgen.

Re-integratie

In de laatste fase, de re-integratiefase, kijken we hoe jij je grenzen kan blijven aangeven en wat daar lastig in is en waar je in geraakt wordt door de verzoeken die jouw kant weer opkomen. We begeleiden je in het weer oppakken waar je mee bezig was, waarbij je voelt dat je beter uitgerust bent om de uitdagingen van jouw werk en persoonlijke leven weer aan te gaan. En dit keer vanuit de 2.0 versie van jezelf

Wees welkom

We bieden je een empathische en begripvolle omgeving waarin jij je gehoord en gezien voelt. We kijken naar wie jij bent met wat je al heel goed doet. En we kijken naar de momenten waarin je vastloopt, omdat het je terugbrengt naar dingen die je over jezelf hebt geleerd en die tegen je werken. De behandelingen stemmen we geheel af op jouw behoefte en wat je aan kan in iedere fase. Wij zijn er om jou te helpen en te ondersteunen, zodat je weer volledig kunt functioneren en kunt genieten van het leven.

Herken je je in bovenstaande en bevalt deze aanpak jou? Neem dan contact met ons op. 

Individueel

art depicting human head with emotion depression m 2022 11 09 04 52 13 utc scaled 1

Aanhoudende spanningen, onrust, druk en stress in het dagelijks leven?

15.png

Paniek, schuld-en/ of schaamtegevoel? Gedachten die blijven hangen?

7 1

Verdrietig, hopeloos, somber, piekeren?
Geen zin of energie meer?

symbolic mental health matches 2022 11 02 19 10 52 utc scaled 1

Last van mentale,emotionele en fysieke overbelasting in je leven?

Ouders, kind, ziekte, handicap

Kind met een handicap of beperking?
Hoe om te gaan met de impact?

Ingrijpende gebeurtenisse

Levensveranderende ervaring meegemaakt die te vaak je dag negatief beïnvloedt?

Uitgebreid behandeld aanbod