Somberheid

Jezelf kwijt of somber

Voel je je de laatste tijd verdrietig, hopeloos, angstig en futloos? Heb je het gevoel dat je interesse bent verloren in activiteiten die je voorheen leuk vond? Kan je niet meer genieten? Ben je vaak aan het piekeren en malen over van alles? Slaap je minder goed of word je vroeg wakker? Heb je last van gevoelens van schuld en schaamte? Dan kan het zijn dat je last hebt van somberheid en wellicht depressieve klachten.
Het goede nieuws is dat somberheid en depressieve klachten in veel gevallen vanzelf overgaan. Voel jij dat het te lang duurt, meld je dan aan. Wij kijken dan op korte termijn met je mee hoe jouw vicieuze cirkel van sombere en depressieve klachten werkt. We stemmen af op jou als individu omdat we ons realiseren dat geen twee cliënten hetzelfde zijn en elk probleem zijn eigen, unieke oplossing vereist.

Samen met jou gaan we kijken naar wat er nodig is om weer de verbinding met jezelf te voelen. We helpen je om uit je overlevingsstand (waaronder doorgaan uit schuldgevoel) te komen en weer te voelen wat jij nodig hebt. Hierbij is stoppen met datgene wat je deed, doorgaans de eerste stap. Door uit te rusten én in beweging komen af te wisselen. Door even niets te hoeven én te kijken naar wat je wilt in kaart te brengen. Door je overmatig gevoelde verantwoordelijkheden terug te brengen tot de proportie die ze hebben, komt er ruimte om anders te kijken. We kijken wat je plezier kan brengen, waar jij van opleeft, hoe jouw batterij zich weer kan opladen. Deze fase is het lastigst en soms heel frustrerend, omdat je moet ontwennen aan het geen fut voelen om iets te doen en dus niets te doen.

Herstel

We richten ons op jouw herstel met respect voor je autonomie. We zijn daarin empathisch en begripvol waardoor jij je gesteund voelt in de adviezen die we geven, waarbij we je leren goed te voelen wat wel of niet gaat. Om je weer te leren verbinding te maken met jezelf en anderen, willen we dit proces tot herstel begeleiden door je inzicht te geven in je emoties waardoor de somberheid naar de achtergrond kan. We kijken met behulp van de Emotionally Focused Individual Therapy (EFIT) naar jouw emotionele veld. We onderzoeken hoe jij geleerd hebt om te gaan met gebeurtenissen en waarom je doet zoals je doet. We richten ons op het helder krijgen en doorbreken van niet helpende patronen.

We zullen je aanmoedigen om verschillende suggesties uit te proberen om jouw behoeften de ruimte te geven en jezelf en anderen weer te kunnen vertrouwen. We bevorderen je persoonlijke groei door te kijken hoe jij jouw passies, plezierige activiteiten en doelen weer onderdeel kan laten worden van je leven. We zetten in op zowel je mentale welzijn als je lichamelijke gezondheid.
Wij streven ernaar dat jij uit de schaduw kan stappen van je somberheid en depressieve klachten. We begeleiden je in het weer grip voelen en jezelf zijn waardoor de kwaliteit van je leven verbetert en je kan voelen dat het leven weer wat ‘makkelijker’ is.

Somberheid

Wees welkom

Past deze aanpak bij jou, neem dan contact op.

Individueel

art depicting human head with emotion depression m 2022 11 09 04 52 13 utc scaled 1

Aanhoudende spanningen, onrust, druk en stress in het dagelijks leven?

15.png

Paniek, schuld-en/ of schaamtegevoel? Gedachten die blijven hangen?

7 1

Verdrietig, hopeloos, somber, piekeren?
Geen zin of energie meer?

symbolic mental health matches 2022 11 02 19 10 52 utc scaled 1

Last van mentale,emotionele en fysieke overbelasting in je leven?

Ouders, kind, ziekte, handicap

Kind met een handicap of beperking?
Hoe om te gaan met de impact?

Ingrijpende gebeurtenisse

Levensveranderende ervaring meegemaakt die te vaak je dag negatief beïnvloedt?

Uitgebreid behandeld aanbod