Angst

Wat is angst?

Angst is een veelvoorkomende emotie die iedereen wel eens ervaart. Het is een natuurlijke reactie van ons lichaam op potentieel bedreigende situaties en kan ons helpen alert te blijven en gevaar te vermijden. Wanneer de angst echter ongegrond aanwezig blijft, het vooral in je hoofd blijft zitten, je lijf onder spanning staat en het je dagelijks functioneren belemmert en ontregelt, dan spreken we van angstklachten.

Klachten
Angstklachten kunnen zich op verschillende manieren uiten, bijvoorbeeld in de vorm van paniekaanvallen,  hyperventilatieklachten, vermijdingsgedrag, obsessieve gedachten of dwangmatig handelen. Ook sociale angst, de piekerstoornis, angst voor ziek worden of straatvrees vallen eronder. Als psycholoog zien wij dat deze klachten je leven behoorlijk kunnen beïnvloeden en de kwaliteit van je leven verminderen.

Schuld- en schaamtegevoelens die daarbij kunnen ontstaan, belemmeren je vaak om hulp te zoeken. Hierdoor kan de moeheid, de stress en je gevoelde overbelasting toenemen. Door rond te blijven cirkelen in dit patroon kan je je somber gaan voelen en kan je het gevoel krijgen geen uitweg meer te hebben. Het gevolg is machteloosheid, nog meer spanning en stress en het vast blijven zitten in een negatieve spiraal. Vaak heeft dit tot gevolg dat er slaapproblemen of andere lichamelijke klachten kunnen ontstaan.

Uitzoeken van de bron

Als psychologen willen we er zijn voor jou, we luisteren en helpen je bij het vinden van manieren om met je klachten om te gaan om weer jezelf te kunnen zijn. Het is van belang om te onderzoeken waar de kern van jouw angst ligt, omdat het ook samen kan gaan met andere psychische klachten, zoals depressiviteit, slaapproblemen of een laag zelfbeeld.
We zoeken samen met jou uit wat maakt dat er angst nodig is om jou ‘bij de les’ te houden. Wat heb je hierin geleerd, wat is jou meegegeven, wat maakt dat je zo alert moet zijn? We gaan op zoek naar de momenten dat angst opspeelt en je gevangen houdt. We proberen dat te begrijpen en kijken of we het kunnen keren. Dat jij je gehoord en begrepen voelt, is daarin erg van belang.

Compassie en begrip

We gaan onderzoeken hoe jij je angst kan zien als een emotie die jou aangeeft dat je iets gaat doen wat je belangrijk vindt, wat je graag tot een goed einde wilt zien komen. We gaan kijken naar manieren waarop jij mét angst nog steeds een zinvol leven kan leiden. Door met andere ogen, vanuit begrip en compassie naar jezelf te kijken, is angst iets wat je meeneemt, niet iets wat weg moet zijn voordat je aan iets kan beginnen.

Angst hoeft je namelijk niet weg te houden van je waarden en de dingen die belangrijk zijn in je leven. We maken het zachter door te zien wat de functie van angst voor jou is en daar begrip voor te hebben. Op die manier kom jij weer toe aan het leven, aan het je vrij voelen in plaats van te voelen dat je moet overleven.

Angst Pink&Petrol

Wees welkom

We nodigen je uit om contact met ons op te nemen om te kijken hoe we je het beste kunnen helpen.

Individueel

art depicting human head with emotion depression m 2022 11 09 04 52 13 utc scaled 1

Aanhoudende spanningen, onrust, druk en stress in het dagelijks leven?

15.png

Paniek, schuld-en/ of schaamtegevoel? Gedachten die blijven hangen?

7 1

Verdrietig, hopeloos, somber, piekeren?
Geen zin of energie meer?

symbolic mental health matches 2022 11 02 19 10 52 utc scaled 1

Last van mentale,emotionele en fysieke overbelasting in je leven?

Ouders, kind, ziekte, handicap

Kind met een handicap of beperking?
Hoe om te gaan met de impact?

Ingrijpende gebeurtenisse

Levensveranderende ervaring meegemaakt die te vaak je dag negatief beïnvloedt?

Uitgebreid behandeld aanbod