Runningtherapie
Voor wie is runningtherapie geschikt?
Runningtherapie is een effectieve manier om zowel fysiek als mentaal fit te blijven. Het geeft niet of je wel of geen ervaring hebt met hardlopen of sporten. Bij runningtherapie gaat het niet om snelheid of prestaties, maar om ontspannen sporten (wat ook andere vormen van bewegen kan betreffen). Runningtherapie kan een uitstekend alternatief zijn voor – of meerwaarde zijn op – behandelingen waarbij veel wordt gepraat. Het is een waardevolle aanvulling op onze interventies.
Door het (hard)lopen met een rustige opbouw van zes weken onder begeleiding van een fysiotherapeut, komt er meer energie je brein binnen en worden er endorfines aangemaakt. Deze endorfines zorgen voor meer positiviteit met als gevolg dat je helderder na kan denken en beter voor jezelf gaat zorgen. De rustige sportopbouw en daaropvolgende duurloop – die kenmerkend is voor runningtherapie – stimuleert daarnaast de aanmaak van dopamine en serotonine. Hierdoor neemt de stresstolerantie toe, verbetert je stemming en vermindert de afgifte van cortisol, het stresshormoon.
Effectief bewezen
Runningtherapie kan ingezet worden bij rug- en nekklachten, spannings- en vermoeidheidsklachten, slaap- en concentratiestoornissen, lichte verslavingsproblemen en overgewicht. Wereldwijd zijn er al diverse onderzoeken naar runningtherapie gedaan en de uitkomsten zijn positief. Het bevordert zowel de lichamelijke als de geestelijke gesteldheid. Het blijkt een verantwoorde methode te zijn om de totale belastbaarheid te verhogen en om verantwoord te kunnen werken aan een gezonde leefstijl.
Hoe ziet het traject er uit?
Het traject van runningtherapie duurt 16 weken. Een voortraject van zes weken en de runningtherapie van tien weken.
Wij zijn een samenwerking aangegaan met Bodyproof Fysiotherapie en voedingsdeskundige en leefstijlcoach Marjolijn Hut van Alwes om dit traject vorm te geven. Je kan en mag gebruik maken van de adviezen van de leefstijlcoach, maar dit is geen must voor het traject. De ervaring leert echter dat mensen toch graag voedingsadviezen willen.
Intake. Je start met een intake bij de drie behandelaren, de fysiotherapeut, de leefstijlcoach en de psycholoog.
Opstart. Bij de fysiotherapeut wordt er een nulmeting gedaan en wordt er gekeken op welk niveau je kunt gaan starten. De eerste zes weken bestaan uit drie keer per week trainen binnen de fysiotherapiepraktijk waarbij je gebruik mag maken van de fitnessapparatuur (geen hardlopen).
Eén keer per week krijg je begeleiding en twee keer train je zelfstandig of als je wilt met een groepje. Tijdens de eerste zes weken wordt er gekeken naar wat je aan kunt en wat je einddoel zou kunnen zijn met betrekking tot de duur voor het (hard)lopen of voor het bewegen in het algemeen.
Effect. Bij de psycholoog kijk je naar de effecten van de trainingen op jou en je klachten. Je kijkt wat het sporten met je doet en waar je je patronen weer tegenkomt. Welke gedachten en gevoelens en emoties komen bij het sporten naar boven? Je wordt mentaal ondersteund in het proces van opbouwen, sterker worden en het bevorderen van je geestelijke gesteldheid.
(Hard)loopprogramma. Na zes weken ga je starten met de runningtherapie van tien weken. Je krijgt een persoonlijk (hard)loopschema en motiverende begeleiding. Ook ontvang je informatie over hardlopen, leefstijl en mentale fitheid met de focus op waar jouw belangstelling naar uitgaat.
Jouw proces. De psycholoog blijft aangehaakt op jouw proces wat parallel blijft lopen aan de trainingen.
Evaluatie. Tussentijds wordt geëvalueerd om te zien waar je bent begonnen, waar je nu staat en wat er nog moet gebeuren om je einddoel te kunnen bereiken.
Hoe verder. Na 16 weken heb je een eindgesprek bij de psycholoog en bekijk je welke doelen je hebt behaald. Welke voordelen heeft dit traject jou opgeleverd en wat ligt er mogelijk nog om aan te werken.
Je kan verder met het traject bij de psycholoog om te zien wat er verder nog nodig is in het traject runningtherapie. Hierbij kan je denken aan adviezen die gegeven kunnen worden om door te gaan met sporten/ hardlopen onder begeleiding van de fysiotherapeut binnen het reguliere aanbod. Je kan verder bij de psycholoog voor mentale of emotionele uitdagingen of het traject kan bij de leefstijlcoach voortgezet worden of opgestart.
Wees welkom
Je bent welkom bij ons voor runningtherapie als je last hebt van klachten zoals piekeren, slaapproblemen, somberheid/ depressie, vermoeidheid/ burn-out, stress, angst/ paniekaanvallen en je dit met hardlopen wilt aanpakken. Ook als je gewoon onder goede begeleiding wil starten met hardlopen/ bewegen en je je fijner in je vel wil voelen, ben je welkom.
Individueel
- Burn-out en/of werk gerelateerde klachten
Last van mentale,emotionele en fysieke overbelasting in je leven?
- Ouders met kind(eren) met beperking of ziekte
Kind met een handicap of beperking?
Hoe om te gaan met de impact?
- Ingrijpende gebeurtenissen / trauma
Levensveranderende ervaring meegemaakt die te vaak je dag negatief beïnvloedt?