Onzekerheid

Vermijding​

Onzekerheidsgevoelens komen bij iedereen weleens voor. Het zijn vooral angstige gevoelens waarbij je steeds maar twijfelt aan jezelf, aan je kwaliteiten, capaciteiten en vaardigheden. Het ontbreekt je aan zelfvertrouwen en je voelt je te vaak gespannen en piekert veel en lang. En soms kan onzekerheid dermate belemmerend zijn, dat het je dagelijkse leven negatief beïnvloedt. Dan is het tijd om hulp in te schakelen.

Een onzeker gevoel kenmerkt zich door bepaalde gedachten en gedragingen: je durft dingen niet aan, je houdt je afzijdig, vermijdt zaken of taken die je wel belangrijk vindt of gaat het contact met anderen niet aan. Onzekerheid kan zich uiten in het moeite hebben met het aangeven van grenzen, het willen vermijden van kritiek of het streven naar perfectie.
Negatieve effecten van onzekerheid zijn onder andere een laag of negatief zelfbeeld, gevoelens van eenzaamheid en psychische klachten, zoals faalangst of depressie.

Onzekerheid kan door biologische, psychische en omgevingsfactoren ontstaan. Zo kan een aangeboren gevoeligheid voor onzekerheid een rol spelen, maar ook belemmerende overtuigingen over jezelf, gevormd door je opvoeding en omgeving. Zowel negatieve invloeden vanuit je omgeving als financiële zorgen kunnen ook bijdragen aan onzekerheid.

Onzekerheid

Samen op zoek naar verandering

Onzekerheid is gelukkig aan te pakken. Tips om van onzekerheid af te komen zijn onder andere: het uitspreken en delen van je gevoelens met iemand die je vertrouwt, het opschrijven of onderzoeken van je gedachten om zo te achterhalen waar de onzekerheid vandaan komt, aandacht voor positieve dingen in het leven en het doen van dingen die je eng vindt om uiteindelijk over de angst heen te komen (exposure therapie).

Kom je er zelf niet uit? Lijdt je dagelijks leven eronder? Blijft jouw onzekerheid telkens weer meespelen in keuzemomenten? Dan kunnen wij samen met jou op zoek gaan naar wat voor jou de triggers zijn om je het liefst terug te willen trekken, wat voor jou de gevolgen zijn en dit om te draaien naar hoe je er grip op krijgt.

Wees welkom

Bij ons krijg je inzicht in hoe jouw onzekerheid werkt, waar het zich afspeelt en hoe je dit kunt aanpakken. Wij doen er alles aan om jouw onzekerheid te draaien naar een vorm waarmee te leven valt. Voel vooral je twijfels én bel of neem contact op. Wij helpen je graag verder.

Individueel

art depicting human head with emotion depression m 2022 11 09 04 52 13 utc scaled 1

Aanhoudende spanningen, onrust, druk en stress in het dagelijks leven?

15.png

Paniek, schuld-en/ of schaamtegevoel? Gedachten die blijven hangen?

7 1

Verdrietig, hopeloos, somber, piekeren?
Geen zin of energie meer?

symbolic mental health matches 2022 11 02 19 10 52 utc scaled 1

Last van mentale,emotionele en fysieke overbelasting in je leven?

Ouders, kind, ziekte, handicap

Kind met een handicap of beperking?
Hoe om te gaan met de impact?

Ingrijpende gebeurtenisse

Levensveranderende ervaring meegemaakt die te vaak je dag negatief beïnvloedt?

Uitgebreid behandeld aanbod