Eetstoornissen

Eetproblematiek

Niemand is hetzelfde in hoe we omgaan met voedsel, eetgewoonten en eetlust. Wat je vaak ziet bij eetproblematiek is dat mensen obsessief in hun doen en in hun gedachten met hun gewicht en eten bezig zijn, bang zijn om aan te komen, overmatig op de weegschaal staan of veel en vaak sporten.

Eten en overgeven, niet eten of heel veel eten in korte tijd, zijn manieren om niet te hoeven voelen en/ of angsten te onderdrukken. Een eetstoornis kan dan ook gezien worden als een uiterlijke manifestatie van een innerlijk probleem. Het gaat vaak gepaard met gedachten, gevoelens en emoties die moeilijk onder controle te houden zijn. Haaruitval, slecht slapen, weinig energie, mindere weerstand en een slechte gezondheid zijn daarvan de consequenties.

Anorexia nervosa

Anorexia is een eetstoornis waarbij er sprake is van gewichtsverlies, je geen reëel beeld hebt over je eigen lage gewicht, je angst hebt om aan te komen en je gedrag vertoont om gewichtstoename te voorkomen. Anorexia is een manier om emoties en gevoelens weg te maken, is een vorm van het loslaten van je innerlijke kompas en het niet meer kunnen aanvoelen wat goed voor je is. Je verlangt in extreme mate naar een dun lichaam wat een (verstoord) gevoel geeft van controle, kracht en zelfvertrouwen. En dat dubbele hierin maakt het ook zo lastig. Welke angsten zitten er bij jou onder, waardoor je gedrag hebt ontwikkeld wat je afleidt van je gevoel en van je emoties?

37 e1692094682142

Boulimia Nervosa

Bij boulimia kun je denken aan stiekem eten, willen vasten uit een intense angst om dik te worden maar ook regelmatig heel veel in één keer eten, oftewel de eetbuien. Eetbuien kunnen getriggerd worden door emoties en kunnen leiden tot schaamte en schuldgevoelens achteraf. De neiging na de eetbuien kan zijn om te willen compenseren door overmatig te gaan sporten. Ook braken is een vaak voorkomende manier om je gedrag weer glad te strijken wat de kans vergroot op een chronisch ontstoken slokdarm en gebitsproblemen.

Binge eating stoornis

Bij een binge eating stoornis heb je eetbuien waarbij je heel veel in korte tijd eet en je de controle kwijtraakt over jezelf en je niet kan niet stoppen. Je eet sneller dan een gemiddeld persoon en stopt niet bij een vol gevoel. Je hebt geen honger maar toch het gevoel dat je moet eten. De eetbuien komen regelmatig terug. De impact op je mentale en fysieke welzijn zijn enorm.

Wees welkom

Als je te maken hebt met een eetproblematiek, is het belangrijk om hier zo snel mogelijk hulp voor te zoeken. Als jij je in bovenstaande herkent en je klachten zijn nog niet zo lang geleden begonnen of als je voelt dat je op een glijdende schaal zit, laat ons je dan helpen om weer controle te krijgen over je eetpatroon en je leven.

Mocht je al langer kampen met deze klachten en wordt het alleen maar erger, neemt dan contact op met je huisarts voor een verwijzing in de specialistische GGZ. Bel gerust voor overleg. Wij zijn er voor jou.

Individueel

art depicting human head with emotion depression m 2022 11 09 04 52 13 utc scaled 1

Aanhoudende spanningen, onrust, druk en stress in het dagelijks leven?

15.png

Paniek, schuld-en/ of schaamtegevoel? Gedachten die blijven hangen?

7 1

Verdrietig, hopeloos, somber, piekeren?
Geen zin of energie meer?

symbolic mental health matches 2022 11 02 19 10 52 utc scaled 1

Last van mentale,emotionele en fysieke overbelasting in je leven?

Ouders, kind, ziekte, handicap

Kind met een handicap of beperking?
Hoe om te gaan met de impact?

Ingrijpende gebeurtenisse

Levensveranderende ervaring meegemaakt die te vaak je dag negatief beïnvloedt?

Uitgebreid behandeld aanbod